Plans de futur. Una novel.la de Marius Serra


He llegit la novel·la de Marius Serra, Plans de futur (Premi Sant Jordi 2012) que recrea l'entorn familiar del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacional malgrat les seves limitacions físiques i els entrebancs de la universitat franquista. Les dificultats i desgràcies que pateixen les famílies Sunyer i Carbona (Maria i Àngels que li van dedicar la vida) contrasten amb l'actitud positiva i el sentit de l'humor del matemàtic i les seves dues cosines. L'acció transcorre entre la casa familiar a Sarrià i la casa d'estiueig empordanesa a Vilajoan. També hi ha incursions a Niça, Figueres i Cadaqués, on Salvador Dalí va fer un retrat de Maria Carbona que els acompanyarà la resta de les seves vides i que tindrà un paper en el desenllaç final de la novel·la.

A part de recomanar que llegiu el llibre m'agradaria explicar més coses del quadre. Es tracta d'una obra que va pintar Salvador Dalí el 1925 (oli sobre cartró 52 x 39,2 cm) que es troba al Musée des Beaux-Arts de Montréal. A l'angle superior dret hi ha escrit: A Maria Carbona, Salvador Dalí 1925.

Al revers d'aquesta obra hi ha un fragment de l'obra "Natura Morta". L'original d'aquesta obra ha desaparegut i només es conserva aquest fragment que està darrera al quadre del retrat de Maria Carbona.



Retrat de Maria Carbona © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2004 Photo: Musée des beaux-arts de Montréal, Richard-Max Tremblay

Fragment de l'obra Natura Morta © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2004 Photo: Musée des beaux-arts de Montréal, Christine Guest


Natura Morta © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, 2004

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Moviment Gutai i grup Zero

Koyama

Josep Tapiró al MNAC